Chcesz się dowiedzieć jak zrobić puree z dyni, które jest podstawą wielu potraw? Warto zrobić go więcej i zamrozić w porcjach, a potem wykorzystać według potrzeb. Z takiego puree możesz upiec pyszne ciasto, babeczki, możesz je wykorzystać do zupy dyniowej lub dodać do makaronu. Do przygotowania puree polecam dynię Hokkaido. Jest idealna, wyrazista w smaku, z lekko orzechową nutą i zwartym miąższu.

FOT. BEATA LIPOV

Jak zrobić puree z dyni

  1. Dynię umyć, przekroić, wydrążyć pestki łyżką.
  2. Pokroić bez obierania skóry na mniejsze kawałki.
  3. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do dołu.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec do miękkości. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni i może trwać od 20 do 40 minut.
  5. Zostawić do wystygnięcia, a następnie oddzielić miąższ od skóry i zmiksować na puree.

SMACZNEGO!

Copyright by BEATA LIPOV

Podobne wpisy