Chcesz się dowiedzieć jak zrobić puree z dyni, które jest podstawą wielu potraw? Warto zrobić go więcej i zamrozić w porcjach, a potem wykorzystać według potrzeb. Z takiego puree możesz upiec pyszne ciasto, babeczki, możesz je wykorzystać do zupy dyniowej lub dodać do makaronu. Do przygotowania puree polecam dynię Hokkaido. Jest idealna, wyrazista w smaku, z lekko orzechową nutą i zwartym miąższu.
Jak zrobić puree z dyni
- Dynię umyć, przekroić, wydrążyć pestki łyżką.
- Pokroić bez obierania skóry na mniejsze kawałki.
- Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do dołu.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec do miękkości. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni i może trwać od 20 do 40 minut.
- Zostawić do wystygnięcia, a następnie oddzielić miąższ od skóry i zmiksować na puree.
SMACZNEGO!
Copyright by BEATA LIPOV