Oto przepis na pyszne i bardzo proste ciasto ze śliwkami na bazie mąki kukurydzianej. Ciasto po zagnieceniu jest dość kruche. Dlatego zrezygnowałam z użycia wałka. Wyłożyłam formę nieprzywierającym papierem i wykleiłam dno ciastem. Zanim na wierzch trafiły śliwki, podpiekłam spód jakieś 10 minut. Końcowy efekt przerósł moje oczekiwania. Dlatego zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem. Bo to jest bardzo smaczne ciasto.
Przepis na ciasto z śliwkami
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru (+ 2 łyżki na kruszonkę)
4 łyżki mleka
Nadzienie:
1 kg śliwek
2 łyżki cukru
- Mąkę i cukier wysypać do miski, dodać drobno posiekane masło i mleko. Zagnieść ciasto.
- Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
- Kawałek ciasta (ok. 1/4 ) odłożyć na kruszonkę. Pozostałą wykleić formę do pieczenia wyłożoną nieprzywierającym papierem.
- Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut.
- Odłożone ciasto wymieszać z 2 łyżkami cukru i rozkruszyć.
- Śliwki wyłożyć na podpieczone ciasto, wierzch posypać kruszonką.
- Piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Copyright by BEATA LIPOV