Oto przepis na pyszne i bardzo proste ciasto ze śliwkami na bazie mąki kukurydzianej. Ciasto po zagnieceniu jest dość kruche. Dlatego zrezygnowałam z użycia wałka. Wyłożyłam formę nieprzywierającym papierem i wykleiłam dno ciastem. Zanim na wierzch trafiły śliwki, podpiekłam spód jakieś 10 minut. Końcowy efekt przerósł moje oczekiwania. Dlatego zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem. Bo to jest bardzo smaczne ciasto.

FOT. BEATA LIPOV

Przepis na ciasto z śliwkami

Ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej

1 kostka masła

1/2 szklanki cukru (+ 2 łyżki na kruszonkę)

4 łyżki mleka

Nadzienie:

1 kg śliwek

2 łyżki cukru

  1. Mąkę i cukier wysypać do miski, dodać drobno posiekane masło i mleko. Zagnieść  ciasto.
  2. Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
  3. Kawałek ciasta (ok. 1/4 ) odłożyć na kruszonkę. Pozostałą wykleić formę do pieczenia wyłożoną nieprzywierającym papierem.
  4. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut.
  5. Odłożone ciasto wymieszać z 2 łyżkami cukru i rozkruszyć.
  6. Śliwki wyłożyć na podpieczone ciasto, wierzch posypać kruszonką.
  7. Piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Copyright by BEATA LIPOV

Podobne wpisy