Cukinia to warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Możesz z niej usmażyć placki, upiec ciasto lub przygotować pyszny ketchup z cukinii. Taki ketchup będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i zapiekanek. Warto go zrobić właśnie teraz, gdy cukinia dojrzewa.
Przepis na ketchup z cukinii
- Cukinię i cebulę obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę do tarcia o dużych oczkach, lub zetrzeć ręcznie na tarce.
- Dodać sól, wymieszać. Naczynie przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. W tym czasie cukinia i cebula puszczą sok.
- Warzywa razem z sokiem przełożyć do garnka. Dodać drobno pokrojony czosnek, cukier, koncentrat i ocet.
- Gotować często mieszając, ok 20 minut lub do momentu, aż ketchup osiągnie odpowiednią konsystencję.
- Pod koniec gotowania doprawić papryką, ziołami i pieprzem.
- Gorący ketchup przełożyć do wygotowanych wcześniej słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Copyright by BEATA LIPOV