Czasem z pozoru banalny dodatek może zmienić coś zwykłego w poezję smaku.
Lubisz ogórki małosolne? My bardzo. Szczególnie te z własnej 100% naturalnej uprawy.

FOT. BEATA LIPOV

Przepis na ogórki małosolne

2 kg ogórków

główka czosnku

kawałek korzenia chrzanu

2 gałęzie kopru

sól

dodatek specjalny: 2 liście wiśni

FOT. BEATA LIPOV
  1. Ogórki wyszorować, koper opłukać, chrzan pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na dno słoja położyć ciasno zwiniętą gałązkę kopru.
  3. Ułożyć ciasno pierwszą warstwę ogórków, wciskając między nie chrzan i czosnek.
  4. Następnie ułożyć drugą warstwę i również powciskać powkładać między ogórki chrzan i czosnek.
  5. Przygotować solankę. Na litr zimnej wody z kranu wsypać 1 ½ łyżki soli.
  6. Dokładnie wymieszać i zalać ogórki. Jeśli ogórki nie są przykryte, dorobić solankę i dolać do słoika.
  7. Na wierzchu położyć talerzyk i przycisnąć go kamieniem.
  8. Odstawić ogórki w ciepłe miejsce – ja trzymam je na parapecie. Po dwóch dniach są już gotowe.

Copyright by BEATA LIPOV

Podobne wpisy