Czasem z pozoru banalny dodatek może zmienić coś zwykłego w poezję smaku.
Lubisz ogórki małosolne? My bardzo. Szczególnie te z własnej 100% naturalnej uprawy.
Przepis na ogórki małosolne
2 kg ogórków
główka czosnku
kawałek korzenia chrzanu
2 gałęzie kopru
sól
dodatek specjalny: 2 liście wiśni
- Ogórki wyszorować, koper opłukać, chrzan pokroić na mniejsze kawałki.
- Na dno słoja położyć ciasno zwiniętą gałązkę kopru.
- Ułożyć ciasno pierwszą warstwę ogórków, wciskając między nie chrzan i czosnek.
- Następnie ułożyć drugą warstwę i również powciskać powkładać między ogórki chrzan i czosnek.
- Przygotować solankę. Na litr zimnej wody z kranu wsypać 1 ½ łyżki soli.
- Dokładnie wymieszać i zalać ogórki. Jeśli ogórki nie są przykryte, dorobić solankę i dolać do słoika.
- Na wierzchu położyć talerzyk i przycisnąć go kamieniem.
- Odstawić ogórki w ciepłe miejsce – ja trzymam je na parapecie. Po dwóch dniach są już gotowe.
Copyright by BEATA LIPOV